PCL : Bahen Centre for Information Technology, University of Toronto
FILTER PROJECTS BY

Bahen Centre for Information Technology, University of Toronto

Project Overview

The Bahen Centre for Information Technology (BCIT) is an engineering science and computer technology building located on the University of Toronto campus. The structure consists of a 114,000-square-foot, four-level underground parking garage and a 396,000-square-foot, eight-storey superstructure. This project also consists of renovating a 125-year-old historic house within the site to become part of the new BCIT building.

This tight, urban site had only partial construction access on one side of a two-lane street. Surrounded by five existing, operational campus buildings, the PCL project team minimized disruption and maximized efficiency with a strict crane schedule: brick and mortar supply happened during the day, while hoisting and erecting precast took place in the evening. After construction began, the client also decided to change the two 160-seat auditoriums into one large, 280-seat auditorium in the superstructure. While this change required a complete redesign of the auditorium space, PCL shifted schedule and construction efforts to the concentrate on the parking garage so that progress could continue during the superstructure redesign.

DETAILS

CLIENT:
University of Toronto
PROJECT LOCATION:
Toronto, ON
PCL OFFICE:
Toronto – Buildings & Civil Construction
COMPANY:
PCL Constructors Canada Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKET:
Education
DELIVERY METHOD:
Construction Management

Awards

2003 Art of CADD Award - Canadian Architect

2003 Winner, Architecture and Urban Design Award - City of Toronto

2005 Design Exchange Award, Environmental Category - Bronze - National Post

2005 Honourable Mention, Outside the Box Awards, Urban Design - Building Magazine

2003 Architectural Merit Category - Ontario Concrete Awards

2003 Image Award - Ontario Association of Architects