PCL : California Institute for Telecommunications and Information Technology
FILTER PROJECTS BY

California Institute for Telecommunications and Information Technology

Project Overview

This design-build project consisted of research laboratories, offices, and support space dedicated to the faculty, students, and professionals of UC San Diego and UC Irvine. The building includes 120,000 gross square feet of wet and dry research labs, specialized research laboratories, cleanrooms, offices, conference rooms, administrative space, and public facilities. The four-story structure is separated into two wings joined by a full-height atrium/lobby.

The original design called for cleanroom laboratories to be located on the first floor, with an interstitial deck provided to house the mechanical equipment. As the architect neared design completion, the team found that the equipment was taller than the space allocated, which would make it difficult for University personnel to service the equipment. PCL proposed removing the interstitial deck, opting instead to mount the equipment to the underside of the second-level deck and use a walkable ceiling grid system over the cleanrooms. This allowed the equipment to fit within the original floor-to-floor height and improved accessibility for future maintenance. All of this was achieved without adding any cost to the project budget.

DETAILS

CLIENT:
University of California, Irvine
PROJECT LOCATION:
Irvine, CA
PCL OFFICE:
Los Angeles – Buildings Construction
COMPANY:
PCL Construction Services, Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKETS:
Education, Health Care, Manufacturing
DELIVERY METHOD:
Design-Build

Awards

2005 Best of California Award, Higher Education - California Construction Magazine

2005 Merit Award - National Awards - DBIA, National

2008 Outstanding Designs: Post Secondary - American School & University Magazine