PCL : Credit Valley Hospital Expansion & Carlo Fidani Cancer Centre
FILTER PROJECTS BY

Credit Valley Hospital Expansion & Carlo Fidani Cancer Centre

Project Overview

Located in Mississauga, Ontario, the Credit Valley Hospital Expansion and Carlo Fidani Cancer Centre project included the construction of a new 400,000-square-foot cancer treatment center, offices, and parkade.

The four-story facility required the addition of a new mechanical room to the existing hospital roof, six cancer treatment bunkers, and the innovative use of glued laminated timber (glulam) “trees” as the focal point in the central atrium. The parking renovation included strengthening the parking structure foundations.

In order to meet the client’s timeline for the already-announced hospital grand opening, PCL delivered this lump-sum project using an extremely aggressive, two-year schedule. Several techniques were used to accelerate the schedule, including prefabrication of the glulam timber and phasing of the specialized cancer bunker concrete pours. Working within a fully operational facility required considerable communication and coordination. Involving all team members (client, subtrades, consultants) in regular meetings ensured buy-in and provided accountability.

A high level of precision was required to maintain the cancer treatment equipment tolerance. To ensure the accuracy of the cancer bunker cast-in plates, used for mounting the laser targeting equipment, PCL completed repetitive testing with separate surveyors. The cancer bunkers were tested and approved by Canadian Nuclear Safety Commission.

DETAILS

CLIENT:
The Credit Valley Hospital
PROJECT LOCATION:
Mississauga, ON
PCL OFFICE:
Toronto – Buildings & Civil Construction
COMPANY:
PCL Constructors Canada Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKET:
Health Care
DELIVERY METHOD:
General Contracting

Awards

2006 Community Scale Significance Award - Mississauga Urban Design Awards

2008 Design Excellence Award - Ontario Association of Architects