Endoscopy Suite Relocation
FILTER PROJECTS BY

Endoscopy Suite Relocation - Walter C. Mackenzie Health Sciences Centre

Project Overview

This endoscopy suite relocation and renovation doubled the number of procedure rooms and replaced the existing suite with a new state-of-the-art facility. PCL worked with all stakeholders to gain complete understanding of the project area and adjacent departments, and incorporated innovative strategies to manage the many intricacies of working in an active hospital.

The project team isolated the renovation space from the rest of the hospital by constructing a temporary opening and staircase within the project site to provide workers direct access to mechanical spaces above the suites. This increased productivity and efficiency, contained workers to the construction site, and minimized construction exposure to the hospital, staff, patients, and the public. The project team also identified the most efficient travel routes for construction materials, utilized noise and vibration constraints, ensured the highest standards of infection control were in place and enforced, and maintained strict adherence to a proven safety program.

The project required a significant amount of specialty owner-supplied equipment with long delivery times. To ensure all equipment was onsite by the required dates and the critical path of the construction schedule was met, PCL coordinated the design of the rooms in the endoscopy suite and worked with Alberta Infrastructure and Alberta Health Services’ purchasing departments to identify key milestone dates and priorities. The result was a highly successful project, delivered on time and under budget.

DETAILS

CLIENT:
Government of Alberta
PROJECT LOCATION:
Edmonton, AB
PCL OFFICE:
Edmonton – Buildings & Civil Construction
COMPANY:
PCL Construction Management Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKET:
Health Care
DELIVERY METHOD:
Construction Management