Bridgepoint Hospital: A Campus of Wellness | PCL

Bridgepoint Hospital: A Campus of Wellness

Bridgepoint Hospital is a 10-story, 738,700-square-foot complex care and rehabilitation center in Toronto, Ontario, built to replace an existing facility on-site. PCL was the design-builder for the project, which includes development of public roads, a civic court, park lands with panoramic views of the city, and a multiuse trail. Integral to the project is restoration of the historic Don Jail—a former correctional center that was built in 1854 and formally decommissioned in 1977. The redevelopment is the fulfillment of Bridgepoint Health’s vision to create a campus of wellness that incorporates restorative architecture and landscaping with cutting-edge medical practices to treat patients holistically. This massive project, occupying more than eight acres, has been under construction for over four years and is scheduled to be completed in December 2014.

Patients and community members can enjoy the
therapeutic benefits of tranquil garden spaces
throughout the hospital grounds.

The new Bridgepoint Hospital will relieve the
congestion of the current, aging building and provide
an improved patient experience for generations to
come.

PARTNERS FOR SUCCESS

The new hospital is being built through a Design-Build- Finance-Maintain (DBFM) delivery method under the Government of Ontario’s Alternative Finance and Procurement (AFP) model, which utilizes the strengths of private-sector partners to modernize, upgrade, and expand Ontario’s public infrastructure, while stimulating job creation. The contractual arrangement encouraged collaboration between the project team and a complex network of organizations including project owners, the City of Toronto, Plenary Health, and various other consultants and stakeholders to ensure that project milestones were met. The consortium held regular sessions to develop strong partnerships that fostered mutual trust, respect, and sharing of common goals. The result of these efforts was the successful achievement of substantial completion on March 3, 2013.

STEWARDS OF A RICH HISTORY

The positive relationship between the partners extended to PCL’s restoration of the historic Don Jail. The jail owes its historical value not only to its age, but also to the remarkable architectural features of the structure, like its Italianate façade and the vermiculated columns that flank the main entrance. An Interpretation Plan set out how the historical character of the area would be preserved throughout the transformation. At the time of construction, this requirement was highly subjective and without precedent. Through consultation between PCL and all the parties involved and an intense collaborative effort, the project team was able to bring forward a plan that balanced the need to develop a modern hospital with the desire to respect and preserve the site’s history for future generations.
 

 Related Links