PCL : Firehall No 15
FILTER PROJECTS BY

Firehall No 15

Project Overview

This complex 18-month renovation involved moving an existing heritage wood structure, abating the lead and asbestos, removing contaminated soil, pouring a new foundation, and then moving the wood structure back into place. The PCL team completed the 122-ton move in just three hours.

This 1913 building has now been transformed into a modern, sustainable firehall, complete with a seismic upgrade to a post-disaster facility, geothermal heating, a three-truck apparatus bay, and a public community room. Heritage elements include fir sash windows and knee braces, as well the original brass pole and tin-paneled ceiling. The hose tower, originally used as a crow’s nest for smoke watch across Vancouver, was retained.

This project is targeting LEED Gold certification.

DETAILS

CLIENT:
City of Vancouver
PROJECT LOCATION:
Vancouver, BC
PCL OFFICE:
Vancouver – Buildings & Civil Construction
COMPANY:
PCL Constructors Westcoast Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKETS:
Government Public Facilities and Military, Historical Restorations, Small/Special Projects and Tenant Improvements
DELIVERY METHOD:
General Contracting

Awards

2015 Heritage Award of Merit - City of Vancouver