FILTER PROJECTS BY

Four Seasons Hotel - Café Boulud

Project Overview

Suspended above street level inside the Four Seasons Hotel in the heart of Yorkville, Toronto’s Café Boulud has been revitalized with a complete renovation of the main and private dining rooms. The new vintage-inspired space looks much less like a hotel restaurant than a brasserie, and overflows with diners at breakfast, lunch, and dinner.

With an aggressive two-month schedule, dictated by a desire to be open for the 2015 Toronto International Film Festival, and specialty items that include marble countertops, antique mirrors, and chandeliers from the Czech Republic, the complexity of this project was amplified by working in an occupied hotel that includes a restaurant on the mezzanine level which is open to floor below, where another restaurant is located. To minimize noise and dust, the project team’s work was completed during specified hours recommended by the Four Seasons staff, with hoarding being used to seal and insulate the site. When it came to removing the existing flooring up to the glass handrail, however, the hoarding was unable to sit on the existing tile, as it would have complicated removal and installation of the new wood floor. The team instead hung the hoarding from the ceiling, installing L-clips on the handrail to take some of the load. This provided a three-inch gap that allowed the project team to replace the flooring without obstruction from the hoarding, and in a way that contained dust and noise. This solution also saved time, as the elevated hoarding permitted access to all floor areas throughout the site.

DETAILS

CLIENT:
Four Seasons Hotels and Resorts
PROJECT LOCATION:
Toronto, ON
PCL OFFICE:
Toronto – Buildings & Civil Construction
COMPANY:
PCL Constructors Canada Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKET:
Hospitality and Gaming
DELIVERY METHOD:
Construction Management

Awards

#14 of 100 Best Restaurants in Canada - Canada's 100 Best Magazine