PCL : Mesa Verde National Park Visitor and Research Center
FILTER PROJECTS BY

Mesa Verde National Park Visitor and Research Center

Project Overview

This 24,000-square-foot information center offers a unique combination of visitor, research, and curatorial services. Park guests are now better served with modern ticketing and visitor conveniences, while storage of the park’s artifacts and records is improved with a repository, archive, and library.

The project is a sustainable, high-efficiency building being submitted for LEED® Platinum certification. Its renewable energy systems include a photovoltaic array, a hydro-turbine, and a geothermal field. In addition to these, this facility also features an onsite wastewater treatment system.

Our client’s goal for this facility is to achieve net-zero energy, and efficiency of the building envelope was critical to success. The exterior comprises several complex wall types, which must all tie together with other building components in order to perform. PCL constructed a detailed mock-up of the various wall types to demonstrate the construction and interface between materials and differing wall systems. The completion of this early mock-up provided an opportunity for PCL, the client, and consultants to review and collaborate on the details before construction began. This allowed the team to improve on the end product and ultimately increase the energy efficiency of the facility.

DETAILS

CLIENT:
National Park Service - Contracting Services Division
PROJECT LOCATION:
Mesa Verde National Park, CO
PCL OFFICE:
Vail – Buildings Construction
COMPANY:
PCL Construction Services, Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKETS:
Government Public Facilities and Military, Green - Sustainable Construction, Sports and Entertainment
DELIVERY METHOD:
General Contracting