National Institute of Standards and Technology (NIST) Building 1
FILTER PROJECTS BY

National Institute of Standards and Technology (NIST) Building 1 Extension (B1E) - (Core & Shell)

Project Overview

This advanced testing laboratory facility is 284,000 square feet and three levels of technical laboratories, a six-bay clean room block, and supporting administrative spaces. With temperature control, vibration control, and power quality, the lab spaces have achieved a level of environmental stability not yet replicated anywhere else on campus. Construction features include a cast-in place concrete pan deck and walls, architectural precast concrete cladding, and a structural steel penthouse and curtain wall.

Coordination was challenging due to structural elements that interwove around the building’s exterior, as well as down an exposed interior street. PCL’s project team relied heavily on Building Information Modeling and 3-D phasing plans to sequence each structural component and the parameters of each installation. This coordination effort helped the team successfully maintain the schedule while minimizing change orders and required requests for information.

The client required that the flow of an active drainage ditch running through the site be maintained during construction. PCL elected to temporarily redirect the water flow around the site via buried piping, and later redirect the drainage ditch into the permanent, boulder-lined architectural feature alongside the structure. This required close coordination with the local municipalities overseeing the ditch for tie-in periods, but proved to be quite a success.

DETAILS

CLIENT:
The National Institute of Standards and Technology (NIST)
PROJECT LOCATION:
Boulder, CO
PCL OFFICE:
Denver – Buildings Construction
COMPANY:
PCL Construction Services, Inc.
SECTOR:
Buildings
MARKETS:
Government Public Facilities and Military, Green - Sustainable Construction, Health Care
DELIVERY METHOD:
General Contracting