PCL : Toronto Eaton Centre Revitilization

Toronto Eaton Centre Revitilization

Project Overview

PCL provided construction management services for Cadillac Fairview for the biggest upgrade of the Toronto Eaton Centre since it opened in 1977. This project consisted of major renovations to the North and South Food Courts and Galleria Mall. Nearly half the budget was spent on refreshing the glass-domed upper floor, referred to as the Galleria after the Italian mall that inspired the original architect, Eberhard Zeidler. The North Food Court, near Dundas Street, has become a showcase both for local restaurateurs such as Mercatto and national chains such as A&W. The food at all the restaurants is now served on china, instead of on plastic, paper, and Styrofoam. The South Food Court, near Queen Street, is now Richtree Inc., and covers 18,000 square feet. In the Galleria, a stunning new light sculpture by British design firm United Visual Artists hangs suspended from the glass dome, starting above the fountain and extending 100 feet in either direction. The renovation also included new glass and stainless steel finishes on escalators, floor railings, and elevators. New lighting and flooring throughout the mall give it a lighter, brighter feel.

The project required a tremendous amount of coordination with the building management team and other contractors to ensure that full building operations were maintained and construction-related impacts on the approximately one million visitors per week were kept to a minimum. Noise regulations and tenant operations meant that all work had to be completed during off-hours and on weekends. PCL prepared the project schedule on this basis, and all tender packages included the hours-of-work restrictions for bidders. As well, access to the Queen and Dundas TTC subway stations via the lower levels prevented PCL from completely shutting down the adjacent retail corridors. PCL had to complete progressive floor construction between 10:00 p.m. and 6:00 a.m., Monday to Sunday. During the night-shift demolition and installation of the new floor, PCL rerouted pedestrian flow to opposite sides of the corridor so that access to and from the TTC stations and the Path system was maintained during TTC hours. By morning, the installed tiles were usable for pedestrian travel. The replacement of 250 Yonge lobby interior swing doors and transom with a new, automatic slider-door system similarly took place without any impact on pedestrian traffic during mall hours.


Cadillac Fairview Corporation Limited (The)
Toronto, ON
Toronto – Buildings & Civil Construction
PCL Constructors Canada Inc.
Commercial, Hospitality and Gaming
Construction Management